Wij zijn open van dinsdag tot en met zondag van 10:30 tot 16:00 (maandag gesloten.)

Vergroening Wijkboerderij Wachterlied

Van plein naar groen -->

Beste buurtbewoners,

In de afgelopen periode hebben we samen met jullie ruim 26.000 klinkers verwijderd om Wijkboerderij Wachterlied te vergroenen en klimaatadaptiever te maken. 

Een deel van de klinkers die zijn verwijderd is hergebruikt voor de stenen bankjes op de boerderij. Een ander deel voor het speelse bouwwerk dat bewoner Daan - van Stouthout, een bedrijf dat natuurspeeltuinen maakt - geheel kosteloos voor ons heeft gemaakt. 

Het Blote Voeten Pad, dat door de nieuwe tuin kronkelt, hebben we met zo'n veertig kinderen uit de buurt ontworpen én gebouwd. Zij kozen de materialen, vereeuwigden hun voetjes in beton en mozaïekten tegels voor het pad. Het pad dat er nu ligt is een tijdelijke variant. Nadat we de klinkers hadden verwijderd en de verse aarde was gestort, ging het regenen.  Heel veel regenen. Het werd de natste periode ooit gemeten. Dat had zo zijn gevolgen. 

Het blote voeten pad dat aan het aanleggen waren, spoelde volledig weg. We kwamen tot de conclusie dat het onderwerp voor de vergroening nóg klimaatbestendiger moest. 

Daarom zullen we in het vroege voorjaar meer glooiing en ruimte voor natuurlijke afwatering aanbrengen. Pas als dat is uitgevoerd, kunnen we de  beplanting en het blote voeten pad in haar definitieve vorm aanleggen. 

Tot die tijd verrijken we de aarde. Het hooi, stro en blad op de grond zorgt ervoor dat er nieuw bodemleven kan ontstaan en dat nutriënten niet langer wegspoelen. Hooi en stro fungeren hierbij als spons. 

Jullie zijn van harte welkom om onze tijdelijke boerderijtuin te verkennen! En neem vooral ook een kijkje bij de expositie in Kiem en op de boerderij die toont hoe de kinderen met de materialen van het pad aan de slag zijn gegaan. 

Meer nieuws

Blijf hier op de hoogte van wat er bij de wijkboerderij gebeurt
crossmenu